Provensalsko je historickou krajinou, ktorá sa nachádza v juhovýchodnom Francúzsku. Vybavovať sa môže, a vlastne by mala, s levanduľou, provensalským korením, krásnymi vidieckymi výhľadmi a slnečným a teplým podnebím. Ak niekto toto miesto navštívi len raz, je skutočne pravdepodobné, že sa tu zamiluje a chcel by zostať na stálo. V takom prípade môže byť návrat domov smutnou nutnosťou. Ale nie je všetko stratené! Čo stojí v ceste tomu, aby ste si do vlastného, útulného bývania vniesli idylickú klímu francúzskeho Provensalska? Vybavenie vlastného domu v provensalskom štýle si získava stále viac priaznivcov - móda v provensalskom štýle sa už objavila v poľských bytoch už pred niekoľkými rokmi a stále sa teší veľkej popularite.

Slnečné interiéry

Provensalský štýl je charakteristický výberom príslušných farieb. Mohlo by sa zdať, že prevláda biela farba, ale v skutočnosti sa zisťuje, že dominujú pastelové farby: blankytná, olivovo zelená, levanduľovo fialová, žltá, béžová, ktoré sú doplňované bielou farbou. Svetlé a teplé tóny si spájame s radosťou zo života blízko prírody, kde môžeme smelo porovnať idylickú klímu francúzskeho vidieka - idylické zobrazenia šťastných miest, spolužitie ľudí, fauny a flóry, niečo na spôsob arkádie. Kto z nás by sa nechcel nachádzať na takom mieste? Ale farby nie sú všetko. Dôležitý je nábytok, z ktorého sa skladá a materiály, z ktorého je vyrobený. Dominuje drevený nábytok, ktorý láka svojou pevnosťou a trvanlivosťou, a prírodný pôvod tejto suroviny dokonale zapadá do prírody, ktorej kraľuje idylka. Vynikajú jednoduché línie, s jemnými harmonickými tvarmi - sú však bohato zdobené, hlavne tesanými rastlinnými motívmi. Ako je vidieť, všetko sa tu spája s prírodou. Samozrejme ide o pozitívnu vlastnosť, pretože má veľmi priaznivý upokojujúci účinok, uvoľňuje a nabáda k spomienkam spojených s prírodou. Dekorácie sa nenachádzajú nielen na nábytku a nemusia byť tesané. Dôležité sú aj iné motívy, napr. na stenách, samozrejme tiež v súvislosti s prírodou, môžu to byť napr. vzory kvetov. Čas od času sa objavujú tiež povrchy zdobené prúžkami a mriežkami. Drevo nie je jediným materiálom, ktorý sa využíva na vytvorenie provensalského štýlu - bohato je využívaný kameň, napr. na podlahy, a tiež keramické materiály - kvetináče s levanduľou krásne ozdobia parapet. Často možno naraziť aj na kované železo, používané hlavne napr. na záhradnom nábytku. Dôležité sú detaily a drobnosti rôzneho druhu. Ich úlohou je dodatočné vyzdobenie miestnosti. Nemalo by sa tiež zabúdať na prútené koše farbené na bielo alebo na prútené kreslá. Ak svoj dom nasmerujete týmto štýlom, aj v zamračených dňoch odchytíme plameň slnka, ktorý rozjasní našu tvár.

Perfektná výzdoba?

Provensalský štýl môže mnohým ľuďom ešte stále unikať. Domáca výzdoba, ktorá sa inšpiruje francúzskym originálom je však ešte stále pozadu. Aj napriek neskonalej túžbe, sa nemôžeme vyrovnať tomu, čo sa nachádza na juhovýchodnej časti rodiska Napoleona Bonaparte. Stále nám budú chýbať veľké, farbené sudy na stropoch, čerstvé aj zavesené provensalské korenie šíriace príjemnú vôňu po kuchyni, dom obrastajúci hroznom a polia levandule rozprestierajúce sa okolo domov. Túto krásu môžete vidieť len vo Francúzsku. Avšak aby sme si pripomenuli aspoň časť tejto krásnej klímy vo svojom dome, môžete si vytvoriť provensalský štýl aj v našich podmienkach. Domu to určite neuškodí a návštevy budú nadšené rovnako, ako my sami. Pridajte k tomu štipku fantázie a v okamžiku budete stále doma, ale napriek tomu v Provensalsku.


Kuba Srebrzyński

Autor: Kuba Srebrzyński


Pripojte sa ku Kubovi Srebrzyńskému na Google+

Strana: www.nabytokzmasivu24.sk